2022-05-17 09:18:00• hírek • Bede Emőke

Internetes átverésre figyelmeztet a Szatmár.ro olvasója

„Lehet volt már róla szó, de én lemaradtam. Van az OLX-en egy csalás – lehet máshol is, nem tudom –, amiben ismeretlen alakok WhatsAppon küldik a linket, amiben meg kell adni a bankkártya adatait, hogy tudják kifizetni a megvett terméket. Ezzel ellopják a kártya adatait és leveszik az összes pénzt róla. Amiért írtam az az, hogy sokan tudnak az ilyen csalásokról, viszont még többen nem” – írta szerkesztőségünknek írt levelében a Szatmár.ro egyik olvasója, akit személyazonossága védelmében hívjunk most Tibornak.

Mint a Tibor által küldött információkból kiderül, egy Huawei P20 Pro okostelefon lett volna az üzlet tárgya, melyért egy Adelina néven bemutatkozó személy jelentkezett, majd rövid egyeztetés után küldte is a hivatkozást, mely az internet világában kevésbé jártas felhasználókat könnyedén tőrbe csalhatja, hiszen megtévesztésig hasonlít egy OLX-es linkre. Tibor azért osztotta meg velünk a történetét, hogy közösen, ismételten felhívjuk az ilyen internetes lehúzásokra a lakosság figyelmét.


Sajnos nem ez volt az egyetlen csalással kapcsolatos történet, melyről olvasóink tájékoztatták a szerkesztőséget. Bő két hónappal ezelőtt ismertettük azt is, hogy miként esett az internetes bűnözők kelepcéjébe egy fiatal lány, aki egy konfirmáló ruhát szeretett volna eladni a népszerű platformon.


A csaló, aki ez alkalommal az Alessia álnevet választotta, rövid egyeztetés után el is küldte Annának a linket, arra kérve őt, hogy a fuvardíj kifizetése érdekében mihamarabb adja meg e felületen a banki adatait. Sajnos Anna sem volt járatos az ilyen internetes adásvételekben, ezért gyanútlanul megadta a kért adatokat. Ezt követően számlájáról eltűnt 75 euró, ám pechére nem csak a pénz vált kámforrá, hanem az addig oly lelkes és megbízhatónak tűnő vevő is. Hiába próbálta hívni Alessiát, hiába fenyegetőzött azzal, hogy értesíti az ügyről a rendőrséget, a telefonszám elérhetetlenné vált.


Amint rádöbbent arra, hogy csúfos átverés áldozata lett, Anna értesítette az esetről a bankot, mely természetesen azonnal zárolta a bankkártyát. Az ügyintéző javasolta ugyan Annának, hogy az esetet jelentse a rendőrséget, viszont olvasónk a 75 euró miatt nem szeretné a rendőrséget és a bíróságot járni, viszont Tiborhoz hasonlóan úgy érezte, mások figyelmét mindenképp érdemes felhívni a csalásra.


A rendőrség korábban már figyelmeztette a felhasználókat


A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség a tavalyi évben figyelmeztetést adott ki a hasonló módon elkövetett csalásokkal kapcsolatban. A rendőrség szerint a csalók az OLX.ro apróhirdetési oldalon kutatják fel áldozataikat, majd a kiszemelt hirdetővel a WhatsApp alkalmazáson keresztül próbálják meg felvenni a kapcsolatot. Az üzenetekben nem ritkán kifejezési és helyesírási hibák is vannak, mely arra enged következtetni, hogy a szöveget valamilyen online programmal fordítják.


Ezek az önmagukat potenciális vevőnek kiadó csalók nagy érdeklődést mutatnak az eladásra kínált holmi iránt, majd azt állítják, hogy át is utalták a termék ellenértékét, ám ahhoz, hogy az eladó számlájára is befolyjon az összeg, egy, az OLX felületének megjelenését másoló weboldalon meg kell adniuk a bankkártyájuk adatait. Ahogy a hirdető megnyitja a hivatkozást és megadja a kért információkat, a "vásárló" kerül nyerő pozícióba, hiszen a kártyához tartozó bankszámláról leemeli az rajta levő összeget és azonnal megszakít mindenféle kapcsolatot az eladóval.


A rendőrség fokozott éberségre figyelmeztet az ismeretlen forrásokból érkező linkekkel és csatolmányokkal kapcsolatban, illetve azt tanácsolja, hogy alaposan vegyük szemügyre a kapott üzeneteket, hiszen egy-egy kifejezésbeli vagy helyesírási hiba már gyanúra adhat okot. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az OLX.ro honlap csak akkor kéri a felhasználó kártyaadatait, ha az érintett valamilyen plusz szolgáltatásért fizetne, pl. a feladott hirdetés kiemelése.


„Ha Ön is hasonló csalás áldozata lett, azonnal értesítse a bankját az esetről, és kérje a kártya zárolását és az esetleges tranzakciók leállítását. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis anyagi kár érte, arra kérjük, tegyen feljelentést a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség székhelyén, Szatmárnémetiben, az Alexandru Ioan Cuza utca 5. szám alatt vagy a cabinet@sm.politiaromana.ro oldalon” – írja közleményében tavaly a hatóság.


Az OLX is tud az átverésekről


A népszerű apróhirdetési oldal a honlapján hosszasan részletezi mindazt, amit az ilyen „phishing” típusú átverésről tudni kell. Mint írják, a csalók a hirdetésben megadott telefonszámot használva WhatsAppon keresztül veszik fel a kapcsolatot a potenciális áldozattal. Mindenek előtt arra kérdeznek rá, hogy elérhető-e még a kínált termék, viszont üzenetük nem ritkán hemzseg a helyesírási hibáktól, ezért a hatóság és maga az OLX is arra gyanakszik, hogy külföldi állampolgárokról van szó, akik fordító szoftvereket használnak.


A csalók által küldött link egy, az OLX felületére nagyban hasonlító weboldalra visz tovább, ahol meg kell adni a banki adatokat. Az OLX hangsúlyozza, hogy amennyiben nekünk kellene pénzt kapnunk egy eladott termékért, soha nem kell megadni a bankkártyánk számát, lejárati idejét, de még a CVV kódot sem, egy valódi üzlet esetében a vevőnek ugyanis csupán az bankszámlaszámunkra van szüksége. A csalók megpróbálnak továbbá nyomást gyakorolni az áldozatra azt állítva, hogy nem érnek rá egész nap, sietni kell.


„Ezen a ponton fejezze be a beszélgetést, és jelentse a felhasználót. A bejelentésben megadhat egy képernyőképet a beszélgetésről, a személy telefonszámát és a linket, amelyet küldött Önnek” – írja az OLX.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: